onsdag 31 juli 2013

Kokosmüsli


Inspirerad av bloggen Under vårt tak fick jag tummen ur och gjorde min egen müsli för några dagar sedan. 

Sätt ugnen på 150 grader. Grill. 
Ta nötter och frön som du tycker om. Hacka nötterna. Jag valde att också ta med kokoschips. Ta sedan en klick kokosolja och blanda runt allt. Bred ut på bakplåtspapper. 

in i ugnen. Håll koll. Rör runt. Ta ut när müslin börjar få färg. Låt svalna. 
Blanda därefter i torkad frukt. Jag valde Goji och gröna torkade ekologiska russin. 

Njut!!


tisdag 30 juli 2013

Banan- och avokadokräm


Mixa banan och avokado 
På med valnötter

MUMS nu har du ett gott och snabbt måltidsalternativ. 

Idag är det rensning av källare och omgörning av sonens rum som gäller. 

Så tiden att fixa mat är knapp. Då är krämen perfekt :)

Frukost sallad och frukt

Frukosten börjar med sallad nektarin päron och druvor. 

Mums

Åter till ordningen

söndag 28 juli 2013

Fängelsefrukost

Hemma igen. Efter en veckas road-trip. Vi har njutit av västkusten som var magisk och ett Skåne som visade sig från sin bästa sida. 
Tacksamma är vi tillbaka i Stockholm och ser fram emot två veckor av sköna dagar. 

Frukosten på balkongen har intagits. Magnus fotograferade och konstaterade att det ser ut som om vi äter bakom fängelsegaller :)

Matmässigt har jag ätit relativt bra. Jag har ätit chips några kvällar när behovet av salt varit starkt. Och även druckit några GT när vi var i Skåne. Nu är vi hemma och ordningen återställd. 

Till dagens frukost blev det kokt ägg, några skivor stark ost, päron, sill i dill och kaffe till det. 

MUMS!

lördag 20 juli 2013

Semester!

Trots semester så fortsätter jag med min mat. I princip. Äter färsk potatis. Och dricker vin. Står över bröd. Det nybakade surdegsbrödet från Magnus Johansson. Jag tackar nej till sockriga desserter. Eller pastarätter. Tar chips när värmen har varit stark och jag känner mig uttorkad. Jag har koll och kontroll.

Ha en skön sommar så hörs vi mer framöver.

Njut av sommaren.

Det gör vi!

söndag 14 juli 2013

Nöttårta Paleostyle

I gårdagens DN var det tema Tårta i fruntimmerveckan. Inget för en glutenkänslig person tänkte jag. Men se där! En nöttårta!!

I mitt barndomshem var det fest på julafton. Inte bara för julklapparna och jullunchen. Utan för att mamma hade gjort nötkakor! Världens godaste!! Vi fick äta NÄSTAN så många vi ville. 

Jag kan glädjande berätta att denna tårta smakar väldigt mycket som mammas nötkakor. I DNs recept används strösocker och äppelmos. Jag har modifierat så att st har blivit så Paleo som möjligt. 


Istället för färdigköpt äppelmos tog jag två stycken och skalade och hackade dem i små bitar. Kokade bitarna i lite vatten och mycket kanel. 

Nötkakan - räcker till 8-10 personer

Sätt på ugnen på 200 grader


200 gram nötter - jag tog endast hasselnötter som jag mixade till att de nästan var sönderhackade i finfina små bitar. Man kan oxå använda mandelkvarn. Låt stå vid sidan om. 

2 ägg som jag vispade lätt, därefter blandade jag i
2 msk potatismjöl och 
2-2,5 dl kokospalmsockel

När allt var blandat tog jag i nötterna och rörde om. 


Dela upp smeten i två delar och gör två bottnar - lika stora och ca 1 cm tjocka. Grädda i ugn 10-15 minuter. Jag tog ut dem efter 12. 

Mellan bottnarna tog jag de kokta äppelbitarna. Hade jag haft grädde (laktosfri eller kokosgrädde) så hade det varit gott att ha mellan. 

Och uppepå tog jag nektarin och körsbär. 
Alternativen är ju oändliga!

Mums!

fredag 12 juli 2013

Glass i stora lass

Dags för nedkylning
Frusen banan, kokosmjölk och frysta hallon. 

Lyx

Pannkakor och inspelat Good wife. En semesterdag som börjar bra. 

torsdag 11 juli 2013

Grekisk middag

Ikväll blev det grekiskt!
Grekisk sallad: gurka, tomat, rödlök, fetaost och oliver.


Grillad aubergine och kycklinglår

Tzatziki på laktosfri turkisk yoghurt och gurka (och så klart vitlök :))

Bananpannkaka med karamelliserade bananer

Bananpannkaka som smakade ljuvligt. Jag valde att steka dem i mindre men tjockare  modell - det går säkert bra (om du är skicklig pannkaksstekare, vilket jag inte är) att göra dem större. Satsen räckte till två personer.

Receptet har jag hämtat från kokboken "OMG thats Paleo?"

1 mycket mogen banan (som jag skar längs med och fick på så sätt ut tre skivor)
2 ägg
2 msk kokosmjöl
2 msk kokosmjölk
1 msk mandelsmör
1 msk kanel
1/2 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 msk cocosolja

I med koksolja i stekpannan, jag tog en teflonpanna
Pudra bananskivorna med kanel och lite salt
Lägg ner dem med den pudrade sidan neråt i pannan och låt dem ligga där 2-3 minuter - vänd på dem och pudra med kanel och salt även på den sidan och låt ligga lika länge. Ta sedan upp dem och låt dem svalna av på ett fat. 

Mosa dem sedan med en gaffel i en bunke. Därefter i med äggen, mjölet, mjölken, mandelsmöret, kanelen och bakpulvret och saltet och blanda runt till du har fått en fin smet.

Feg som jag är vad gäller pannkakor så tog jag kokosolja i pannan igen när jag skulle steka pannkakorna. Pytsa ut små plättar och låt dem ligga till att det är dags att vända på dem (fråga inte mig om när, för jag står alltid och svär för dålig tajming). 

När färdigt, servera med vad du tycker är gott. Vi testade Renée Voltaires råa agavesirapen - den var riktigt mumsig! Och till det blev det några körsbär oxå. 

Något som oxå hade varit gott är kalla skivor av ananas till.

MUMS

Ägg och bacon på österrikiskt sätt

Stek baconet på ena sidan. Vänd om. Knäck över antalet önskade ägg. Sänk värmen. Lägg ett lock på eller aluminiumfolie - så det får götta till sig. 
Ät när du tycker att ägget har fått rätt konsistens. 
Peppra. Och på med chiliflakes. 

MUMS

tisdag 9 juli 2013

Mmmm mumma



Jag inser, bara av att snabblädra i OMG that's Paleo?, att jag håller i en guldgruva. För oss Paleoiter. 

Spansk middag

Älsklingen tog sig egen tid i köket. Och lagade middag på rester. Det blev väldans gott :)

Finfin skinka, tortilla och korvröra med färska tomater chili och vitlök. 

Sallad till frukost

Ensam hemma. Tassar upp och njuter av tystnaden. Solen skiner starkt. Värmen laddar upp och lovar en härlig dag. 

Jag tar fram lite frukt och skär till en fruktsallad. Perfekt start på dagen. Lite kokosgrädde, valnötter och kokosolja i kaffet och frukosten är komplett. Tänk att denna underbara start på dagen håller mig mätt många timmar framöver!

Frukosten i handen och DN under armen och inbjudande morgonbalkong! 

Långt borta är mina smörgåsfrukostar (som oxå var såååå goda) som mättade för stunden, men gav mig sug efter mer mat/fika efter bara några timmar. 

Det hette "jag bara måste ha min macka till kaffet". Och det trodde jag oxå. Att det inte gick att äta annat. Men det gör det. 

Jag bakar Paleo-bröd ibland. Bara för att. För att jag kan längta efter just hålla en macka i handen. Men jag aktar mig noga för att bara välja mackalternativet. Jag har brutit en (o)vana (för mig). Och vill inte tillbaka. 

4e dagen på semestern. Solen skiner. Jag tänker sola och läsa bok. Hela dagen. Som om jag är många 100 mil söderöver. 

Imorgon ska jag opereras. Eller skrapas. Cellförändringar. Så idag vill jag fylla på med energi och lust. Bästa sättet att läka tror jag. Håll tummen för att allt går bra. 

måndag 8 juli 2013

Tårta för 16-åringen

Idag fyller Guldlock 16 år!
En kladdkaka med grädde och hallon blev det till frukost. 
(inte för mig dock)

söndag 7 juli 2013

??

Överraskningsmys för älsklingen som kommer hem strax. 
Bilder läggs upp imorgon ;)

Ägg

Världens bästa kompis.
Och vi som inte hade någon vidare relation innan Paleo. 
Vilken tur att det har ändrats på!

lördag 6 juli 2013

Före och efter

Oj

Jag hade glömt hur tjock jag var i ansiktet förra sommaren. 

Minus 12,5 kg gör skillnad. 




fredag 5 juli 2013

Grillad lax med ansjovis och sparris

Jag ser på gammalt Ernstprogram - årets första Sommaravsnitt, och blir väldigt lycklig när jag ser att Ernst kombinerar två ingredienser som jag älskar. Detta måste vi göra ikväll:

Det här behöver du:
Laxen:
Hel laxsida
2 burkar Ansjovis med spad
Fänkålsfrön
Citronzest
Salt – lite ansjovisen är salt
Peppar

I folie – på grillen

Äggröra med sparris:
En knippe Sparris
En bit Paleobröd
4 st Vitlöksklyftor
Vatten
Vinäger
19 ägg (!!!)

Dela sparris i bitar om 3 cm
Fräs med olja – inte för länge –sedan i med  vinäger och salt och vatten – påskyndar dem att bli klara
4 vitlöksklyftor stöts ihop i en mortel tillsammans med Paleobröd och vatten. Så att det blir en vitlökspasta.

Vitlökspastan fräser du tillsammans med sparrisen – så att den får lite av en stekyta – det som sätter sig botten ska du se till att få upp.

19 st ägg, rör sönder med gaffel och i med paprikapulver – skrapa upp det med det goa i botten. Se till att äggröran är krämig.


Vid sidan om – rosta cocktailtomater med kvisten kvar – i en egen stekpanna.

MUMS!

Foto kommer

Ekologisk leverpastej ej ok men ok

Jag vet att leverpastej inte är ok enligt Paleo. Men jag bara måste få kicka igång semestern med pastej. Precis som när jag var barn och hemma i Sverige. Macka  med leverpastej. 

En lite persika, kaffe och halv tomat och jag ler med hela ansiktet :) 

torsdag 4 juli 2013

Paleohamburgare

Vi firar 4th of July med Paleohamburgare.

Istället för bröd. Lägg allt i ett stort salladsblad. Ätes med händerna. Det är väl det som är grejen med hamburgare?

I bladet döljer sig hamburgare, ost, bacon, rå lök, tomat, dijonsenap och ekologisk majonnäs. 

Mums! 

tisdag 2 juli 2013

Bröd av kokosmjöl - min tolkning

Igår fick jag tummen ur och bakade mig ett bröd. Det var länge sedan sist. Och som vanligt när det gäller bröd, bakning och recept är det som om jag inte riktigt fungerar. Jag gör ALLTID fel - ofta för att jag inte ger mig till tåls och verkligen LÄSER receptets alla olika steg - utan tolkar in i vilken ordning saker och ting ska göras. När det handlar om att dela på torrt och vått är ett annat klassiskt exempel. Nåväl. Igår klarade jag det sistnämnda, men lyckades ändå misstolka Under Vårt taks recept rejält. Inget fel på författaren av receptet :) - utan jag har en skruv lös när det gäller bakning.

Så om du vill ha ett bröd av typen formfranska (vitt) klicka här >> så kommer du till Under vårt taks recept. Men söker du ett bröd med lite frön I SJÄLVA BRÖDET och inte runt om - ja då kan du gärna läsa vidare :)

6 ägg
75 g smält smör
1 dl kokosmjöl
1 msk psylliumfröskal (fiberhusk)
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 dl pumpafrön, linfrön och solrosfrön (eller vilka frön du önskar)

Vispa äggen tjockt och pösigt. Smält smöret och låt svalna. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Pensla en form med lite av det smälta smöret. Blanda ner mjölet i de vispade äggen och rör sen i smöret. Blanda väl och kleta ut smeten, som inte är särskilt rinnig. Fina till överdelen av brödet genom att ta en sked och släta ut – doppa skeden i kallt vatten för att göra det så smidigt som möjligt.
Grädda på 175° i 25 minuter. Låt svalna. Skär upp i skivor och frys in i frysen. Ta sedan ut önskat antal skivor med hjälp av kniv så lossnar de fin-fint.
Rosta och lägg på dina pålägg.


Jag fick ut små skivor av brödet och tog tre stycken till frukost, tänkte att det skulle motsvara en skiva vanligt bröd. Jag har inte fått i mig den sista skivan - brödet är väldigt kompakt/matigt.

Misslyckat lyckat bröd

Recept kommer. 
Jag ska bara äta frukost :)

måndag 1 juli 2013

Sommarsallad

Sommaren är här. Och har varit ett tag. Jag vet. Men jag jobbar fortfarande en vecka till vilket gör att jag måste påminna mig om att njuta. Njuta av årstiden. Det kan jag göra genom att äta en krusig sommarsallad!

Blandsallad, nektarin, valnötter och kokosflingor. 

MUMS!


Sommarsallad

Sommaren är här. Och har varit ett tag. Jag vet. Men jag jobbar fortfarande en vecka till vilket gör att jag måste påminna mig om att njuta. Njuta av årstiden. Det kan jag göra genom att äta en krusig sommarsallad!

Blandsallad, nektarin, valnötter och kokosflingor. 

MUMS!