onsdag 15 maj 2013

Vad är lycka?


Lycka handlar bland annat om att må bra, känna njutning, glädje eller tillfredsställelse.

Detta tillstånd är väl det vi kallar för det önskade läget och något bi ständigt strävar efter? Ibland får vi känna en stunds lycka och hela kroppen bubblar. Men den känslan varar inte för evigt.

Hur mycket vi än anstränger oss.

Ibland verkar det dessutom som att ju mer vi försöker uppnå lycka, desto flyktigare är känslan.
Lyckan är som en fjärilsvinge. Den förstörs om den inte hanteras varsamt.

Så ju mer vi krampaktigt håller i eller söker lyckan desto säkrare är det att vi förstör för oss själva och upplever den motsatta känslan istället.

Ordet lycka kommer från ordet "luck" det vill säga "tur". Ett begrepp som hör ihop med överraskning och flyktighet. Om vi oftare kunde landa i den andra definitionen av lycka >>att leva ett rikt och meningsfullt liv<< skulle livet vara enklare att leva.

För när vi får klart för oss om vad som är viktigt för oss och vi kan leva i enlighet med den insikten - ja då kan vi känna livskraft. Och livskraft det är starkt, meningsfullt och kanske lycka.

Låt oss omfamna livet. Med dess dalar och toppar. Det är normalt att känna sig låg. Det är hur vi förhåller oss till den känslan som gör skillnad för hur vi upplever livet. Låt livet vara som det är. Vi är inte födda för att le hela livet. Möjligtvis den första tiden i livet. Men i takt med att vi möter livet, personer, utmaningar, skilsmässor, dödsfall, sjukdomar, intriger (jag kan fortsätta länge) så behöver vi inse att hur egentligen sällsynt det är med verklig lycka. Och gör vi det - inser/accepterar - ja då blir livet lättare att bära framåt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar