fredag 5 april 2013

Att väga sig eller ej - det är frågan!


Jag har alltid haft vågen som en vän (ovän). 
Någon jag kan starta dagen med. 

Inser dess värre att om vågen visar upp ett hekto så behöver jag jobba med mig själv för att inte få en lite gråare syn på livet just den dagen. Och det är ju helt crazy. För motsatsen ett hekto ner – ja då skiner den mentala solen och livet!


Om man ser på det hela rent fysiologiskt så är ju att väga sig dagligen helt fel. Kroppsvikt kan ju variera med flera kilon under en dag beroende på dryck, intag, nivå på aktivitet och om jag samlar på mig vätska. Googlar jag runt på experter inom Paleo-sidor säger de ”väg dig en gång i månaden” – först då ser du trenden om du går upp, står still på en sk. platå eller om du går ner.

Mitt problem har varit att när jag INTE väger mig är det ett tecken på att jag under en period inte mår så bra och inte tänker på min hälsa utan låter mig äta vad som helst. Därför har vågen varit en bra vän att hålla mig i. För då tänker jag på intag och motion och så. Men jag erkänner villigt att siffran som lyser i ansiktet faktiskt kan definiera både mig och min dag och det är inte bra.

Med Paleo hittar jag min hälsa och jag känner att jag inte fluktuerar så mycket i vikt, går endast sakta neråt. Vilket gör att vågen inte blir så viktig längre. Utan mer känslan av välbefinnande.

Mange brukar säga att själva vikten är inte det viktiga – utan hur du mår och förhåller dig till din kropp. Och det är så sant så!

Hur tänker du kring våg och vägning?

6 kommentarer:

 1. jodå jag håller med dej, dom ggr jag struntar i vågen e då jag har "tappat taget", när man vet att man e av banan.
  som kolhydrats "allergiker" så vet man ju precis vad man ska undvika (framför allt mjölmat för min del) men ibland snubblar man ju ;)
  kanske de inte skulle va fel att ställa sej på vågen en gång i veckan istället ?
  då kanske det inte blir så hysteriskt men endå har man koll ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo en gång i veckan eller ännu hellre en gång i månaden. men om vågen är det "kritiska ögat som påminner oss om att hålla oss på rätt sida vägen" ja då kanske en gång i veckan är bra!

   Radera
 2. Jag håller också med dig. Jag väger mig lite då och då, inte enligt något fast schema men säkert alldeles för ofta. Låter jag bli, släpper jag taget och går upp. Men visst, det är dumt att låta vågen sätta dagen. Det jobbar jag på att det inte får göra men det är svårt. Men jag vill väga mig för att påminnas om att äta rätt och motionera.

  SvaraRadera
 3. instämmer. Och kan man bara lojt konstatera vikten lite då och då som en liten indikation om var man befinner sig, och sen låta känslan och kroppens egna signaler ta vid, då är man nog rätt på det :-)Cat <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du är absolut rätt på det Cat :)

   Radera